Home ยป Erfrecht woordenboek: Ouderlijke boedelverdeling/langstlevende testament

Erfrecht woordenboek: Ouderlijke boedelverdeling/langstlevende testament

In het erfrecht woordenboek besteden wij aandacht aan alle vakspecifieke termen die gebruikt worden bij de afhandeling van een erfenis.

Ouderlijke boedelverdeling/langstlevende testament

Het zogenoemde langstlevende testament wordt ook wel een ouderlijke boedelverdeling genoemd. De volledige nalatenschap komt na overlijden van de ene ouder, toe aan de ouder die achterblijft, de langstlevende. Pas wanneer deze ouder overlijdt, erven de kinderen.

Tegenwoordig is de 'wettelijke verdeling', in de wet opgenomen in art. 4:13 BW. Daarin is bepaald dat de echtgenoot van rechtswege de goederen van de nalatenschap ontvangt en dat ieder kind een geldvordering van deze ouder erft.

Vragen over erfrecht?

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij de afhandeling van een erfenis? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen met onze specialisten of bel direct 0594 514001

Erfrecht: een luisterend oor, een zakelijke aanpak

Elk overlijden gaat gepaard met emoties. Er komt regelmatig 'oud zeer' naar boven. Lukt het niet de nalatenschap af te wikkelen? Dan kan de notaris of een van de erfgenamen erfrechtadvocaat Erik Luursema inschakelen...

Erfrecht

Wanneer het niet lukt om een nalatenschap af te wikkelen

Een nalatenschap afwikkelen blijkt in de meeste gevallen geen probleem. De erfgenamen komen dan gezamenlijk tot afspraken, al dan niet met hulp van de notaris. Een nalatenschap kan in beginsel niet worden...

Artikel